Telefon: +386 5 904 69 70  |   E-mail: info@gajles.si

Aktualno

25
Mar

Ogled Biomasnega centra Gorenjske

Biomasni center Gorenjske: Toplota iz kogeneracije za sušilnico sekancev

Sredi Kranja, tik ob izlivu reke Kokre v reko Savo, nas preseneti biomasni center Gorenjske (BIC Gorenjske), ki spada pod okrilje podjetja Gaj les. Podjetje je ustanovljeno leta 2003 in zaposluje 10 ljudi. Biomasa je njihova glavna dejavnost, lani so imeli 2,3 milijona evrov prometa. BIC Gorenjske vključuje kogeneracijo s petimi pečmi na lesno uplinjanje ter sušilnico lesnih sekancev z odpadno toplote iz kogeneracije.

Aleš Godnov, vodja BIC Gorenjske z letno kapaciteto okoli 50.000 nm3 lesa, ki je tudi edini večji center na Gorenjskem z velikim lokalnim vplivom, saj oskrbuje 13 elektrarn, je ob obisku Energetike.NET dejal, da projekt sega v leto 2014, kogeneracijo pa so zagnali marca 2015.

Najprej smo si ogledali skladišče svežih sekancev. Bilo je okoli 700 nm3 lesnih sekancev, kar se suši približno štiri dni. Mesečno posušijo okoli 4000 nm3. Vlaga suhih sekancev znaša 7-8 %, pove Godnov in doda, da jim najnovejša tehnologija omogoča zagotavljanje vrhunske kvalitete sekancev. Imajo pet stalnih dobaviteljev s področja Gorenjske. Ko se sekanci v sušilnici posušijo in presejejo, pa za njimi ostane prah, ki se zbira v skladišču. Tega prodajajo predvsem podjetjem, ti pa jih pri kurjenju mešajo z drugim kurivom.
Nato si ogledamo sušilnico, »Gre za domače in slovensko znanje, je pa treba tehnologijo stalno prilagajati,« nam razloži gostitelj. Tako želeno vlago sekancev sicer nastavijo s pomočjo računalnika, a jo ob tem še vedno tudi ročno preverjajo.

Toplota nas končno vodi do kogeneracije oziroma soproizvodnje toplote in električne energije (SPTE), Imajo pet nemških Spannerjevih peči po 45 kW, letno proizvedejo 1,5 GWh elektrike pa tudi 3 GWh toplote. Energijo delno porabijo sami, delno prodajo naprej.

Celotna investicija je znašala slaba 2 milijona evrov. Po besedah Godnova je od tega Gaj les vložil cca millijon evrov v sušilnico, skladišče in peči, vračilna doba pa je po njihovih ocenah 8-10 let. Še slab milijon evrov sta v kogeneracijo vložila podjetja Eurocom oz. Doron in Energetika Pogačnik. Za kogeneracijo so dobili tudi kredit od Eko sklada. Celotno opremo je dobavilo podjetje Biomasa d.o.o.

Godnov nam je ob obisku povedal še, da oskrbujejo kotlovnice in toplarne, letno prodajo okoli 150.000 nm3 biomase. Oskrbujejo večino večjih odjemalcev lesne biomase na Gorenjskem in v kurilni sezoni razvozijo okoli 50.000 nm3 lesnih sekancev za potrebe daljinskih ogrevanj in SPTE naprav. V Avstrijo denimo izvozijo približno 100.000 nm3 biomase.
Pod njihovim okriljem je tudi daljinski sistem ogrevanja Bistrica pri Tržiču (DOLB). Oskrbujejo 400 odjemalcev oziroma 6 blokov s 112 stanovanji. Sistem je začel delovati oktobra 2013. Investicija je znašala slabih 300.000 evrov, pri čemer so dobili nepovratna sredstva v višini 131.000 evrov. Velikost zalogovnika je 80nm3, letna poraba sekancev 1200 nm3. Letna proizvedena toplotna energija znaša 800 MWh, kar je ekvivalentno približno 100.000 litrom kurilnega olja.

You are donating to : Gajles

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...